Zavod APGA


APGA

AGENCIJA ZA PROMOCIJO GIBALNIH AKTIVNOSTI

Raziskave Evropske agencije za zdravje in varnost pri delu (EU-OSHA)  za Slovenijo kažejo, da so Slovenski delavci zaskrbljeni glede zdravja in varnosti na delovnem mestu:


Zdravstveno stanje, povezano z nezdravo prehrano, neredno telesno dejavnostjo in nezdravim življenjskim slogom Slovencev, je naslednje:

- Bolezni srca in ožilja so v 40,9 % glavni vzrok umrljivosti prebivalcev Slovenije.

- Ob koncu leta 2006 je v Sloveniji živelo 30 % ljudi, ki so se kadar koli zdravili za rakom.

- V zadnjih desetih letih se je obolelost za rakom povečala za 40 % pri moških in 30 % pri ženskah, umrljivost pa za 11 % pri moških in 9 % pri ženskah

- Debelost se tako kot v drugih zahodnih državah povečuje tudi v Sloveniji, saj že lahko govorimo o epidemiji čezmerne hranjenosti in debelosti. Slovenija se med 41 evropskimi in severnoameriškimi državami po deležu prekomerno hranjenih in debelih 15-letnikov uvršča v prvo tretjino držav. Raziskava iz leta 2009 je pokazala, da je 35,4 % prekomerno prehranjenih in 15 % debelih odraslih Slovencev. Po raziskavi IVZ in Statističnega urada RS leta 2007 je pojavnost sladkorne bolezni ocenjena na 6,9 % odraslih prebivalcev.

- Osteoporoza je izmerjena pri 28 % žensk po 50. letu in 15 % moških po 60. letu starosti.Odsotnost z dela zaradi zdravstvenih razlogov po številu dni odsotnosti je v Sloveniji med najvišjimi. Slovenija se z 28,2 % odsotnostjo po deležu odsotnih delavcev uvršča na 7. mesto med 31 državami. Hkrati pa ima med članicami EU v povprečju na zaposlenega največ dni odsotnosti iz zdravstvenih razlogov - 8,6 dneva na zaposlenega.